Wat is kinesiologie?
Kinesiologie (ook wel Toegepaste Kinesiologie of Energetische Kinesiologie) is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert. Door middel van spiertesten, waarbij de kinesioloog zachte druk op verschillende spieren uitoefent, wordt een onbalans zichtbaar. Een onbalans in de structuur van je lichaam, een onbalans als gevolg van tekorten of overgevoeligheden voor stofjes of een onbalans door stress of emoties. Als je lekker in je vel zit, kun je meer aan. Als je uit balans bent kan dit tot uiting komen in klachten. Bij de één leidt dat bijvoorbeeld tot hoofdpijn, de ander heeft last van zijn darmen of van zijn rug. Met behulp van de spiertesten gaan we op zoek naar de oorzaak van de klacht. Als de onbalans is vastgesteld, gaan we daarna -ook weer met de spiertesten- opsporen wat nodig is om de balans weer te herstellen, zodat de klachten afnemen of verdwijnen.
Je lichaam is zelf helend, denk maar aan het herstel van een wond. Door verschillende oorzaken kan je evenwicht verstoord raken, waardoor je minder goed kunt herstellen. Een kinesioloog stimuleert het zelf genezend vermogen van je lichaam door te werken met stress reductie technieken of aanpassingen in het voedingspatroon of specifieke fysieke oefeningen. Ook wordt gewerkt met het stimuleren van reflexpunten, acupressuur punten, meridianen en chakra´s.
Kinesiologie is geschikt voor iedereen en werkt zowel preventief (als je gezond wil blijven) als curatief (als je gezond wil worden).
Tegenwoordig zitten we veel in ons hoofd. Kinesiologie helpt om het gevoel met je lichaam weer terug te vinden. Als je je lichaam goed aanvoelt dan weet je waar je grens ligt, dat voel je aan, je kunt dan nee zeggen. Dan voel je wat wel en wat niet goed voor je is en kun je daar naar gaan handelen.
Kinesiologie is voor mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen welzijn en de controle over het leven willen terugpakken.
Voorbeelden waarbij kinesiologie kan helpen:
- stress, vermoeidheid, slaapproblemen
- angsten, fobieën, verslavingen
- pijn, rugpijn, kniepijn, gewrichten, bewegingsbeperkingen, ontstekingen
- work-life balance
- je zit ´vast´, je wil ontwikkelen, maar je weet niet hoe of het lukt je niet, leerproblemen
- allergie, gevoeligheden, eetproblemen, maag en darmproblemen
Spanning is wie je denkt te moeten zijn,
ontspanning is wie je bent.
(Oosters gezegde)